Polis Olmak İçin Neler Yapılmalıdır? Polislik Şartları Neler?
Ülkemizde birçok gencin hayali polis olmaktır. Özellikle lise hayatının sonlarına doğru bu istekler artmaya başlar. Bu aşamada “polis olmak için neler yapılmalıdır?” gibi araştırmalar yapılmaya başlanır. Bunları beraber inceleyim. Öncelikle polis olmak için sizlerde aranan bazı özellikler bulunmaktadır. Bunlar yazılı sınav, sözlü sınav ve fiziki yeterlilik için hazırlanmış parkurlar olarak karşınıza gelmektedir.
İçindekiler
Polis Nasıl Olunur?
Polis olmak istiyorsanız birden fazla kategoride eğitimler alabilirsiniz. Bu kategoriler mezun olduğunuz okula göre belirlenmektedir. Lise, ön lisans, lisans ve yüksek lisans gibi şartlara göre farklılıklar gösterir. Polis olarak başladığınızda rütbelerinizde bunlara göre belirlenir. Mezun olduğunuz okula göre değişkenlik göstererek 6 ay ve 2 yıl arasında eğitimlere alınırsınız.
POMEM ( Polis Meslek Eğitim Merkezi Müdürlüğü) – 6 ay eğitim verilir.
PMYO (Polis Meslek Yüksek Okulu) – 2 yıl eğitim verilir.
PAEM (Polis Amirleri Eğitim Merkezi) – 11 aylık eğitim verilir.
Bu kurumlardan herhangi birine girmeye hak kazandıktan sonra belirtilen eğitim sürelerini tamamlayarak göreve başlayabilirsiniz. Bunlar dışında polis olma şartlarında ki maddeleri karşılıyor olmanız gerekmektedir. Bu şartları yerine getiriyorsanız kız, erkek fark etmeden asil kadro ve yedek kadroya seçilebilirsiniz. Asil kadroyu kazanan kişilerden herhangi bir sorun ile göreve başlayamayacak kişilerin yerine yedek kadrodaki kişiler alınır. Genel olarak “polis olmak için neler yapılmalıdır” sorusunu cevapladık. “Peki polislik şartları nelerdir?” dediğinizi duyar gibiyim.
Polis Olmanın Şartları Nelerdir?
2020 yılı için polis olma şartlarını beraber inceleyelim. Öncelikle “polis olmak için neler yapılmalıdır?” sorusu hakkında kafamızdaki bazı soru işaretlerini sildik. Gördüğünüz eğitime göre bazı şartları yukarıda anlattık; bunlar dışında da sizlerde aranan polis olma şartları vardır bunlarsa:
- T.C vatandaşı olmanız gerekir.
- En az lise dengi bir okuldan mezun olmanız gerekir.
- Yurtdışında bir okuldan mezun olduysanız denklik belgesi getirmelisiniz.
- Belirtilen KPSS taban puanı geçmeniz gerekir.
- 18 yaşını tamamlamış ve 30 yaşından gün almamanız gerekir.
- Fiziki şartlara bakıldığında erkekler için 167 cm ve kadınlar için 162 cm olarak kriter belirlenmiştir.
- Yüz kızartıcı bir ceza almamış ve silah taşımaya engel olacak bir durum ile karşı karşıya olmamanız gerekir.
Bu şartları yerine getiriyorsanız polis olmanıza engel yoktur. Gerekli sınav ve yeterlilik sınavlarını geçerek sizde polis adayı olabilirsiniz.