2020 Yılında Türkiye’deki Esporcular Ne Kadar Kazanıyor? Nasıl E-Sporcu Olunur?
Sizlerinde çok iyi bildiği gibi günümüzün çok izlenen, takipçisi epey fazla olan ve bir spor dalı olarak kabul görmüş Elektronik Spor’un (E-Spor) günümüzdeki yeri epey değişmiş şekilde bundan 7-8 sene öncesinde fare, klavye karşılığı oynayan oyuncular şimdi kazanç bakımından çoğu aktörle yarışır durumda. Bugünkü konumuzda da bu konuyu işleyeceğiz. Günümüzde “Esporcular ne kadar kazanıyor?” sorusu hala net bir şekilde cevaplanmış değil. Peki gerçekten Esporcular ne kadar kazanıyor?
İçindekiler
Ülkemizdeki Esporcular Ne Kadar Kazanıyor?
Bu sorunun cevabı her ne kadar oynadığınız oyuna oynadığınız takıma oynadığınız role göre çok değişken olsa da League of Legends oyununu baz alarak minimum ve maksimum üzerinden anlatmak isterim.
Minimum Kazanç:
Türkiye Şampiyonluk Ligi‘nde alt sıralarda oynayan bir takımın oyuncusunu ele alırsak bu oyuncu aylık 2.000-4.000 TL arası para kazanır. Ama tabi ki bu sadece aylık aldığı maaştır; ekstra olarak katıldığı ve kazandığı turnuvalara göre değişkenlik göstermektedir. Bu seviyede bir oyuncu çok fazla turnuva kazanamayacağı için ortalama senelik 30.000 TL gibi bir para kazanmaktadır.
Maksimum Kazanç:
Yine aynı şekilde Türkiye Şampiyonluk Ligi‘nde oynayan üst sıraların veya şampiyon takımın değerli bir oyuncusunu ele alırsak aylık 10.000-40.000 TL arası kazanabilir. Tabi ki ilk hesapta da yaptığımız gibi bu sadece oyuncunun maaşıdır. Bu tarz oyuncular ekstra olarak şampiyonluk ödülü aldıklarında, farklı turnuvalara katılıp ödüller aldıklarında ayrıca şampiyonluk sonucu dünya geneli düzenlenen MSI ve Worlds turnuvalarına da katıldıklarından kazançları dahada katlanacaktır. Bu klasmandaki bir oyuncunun senelik gelirini 200.000 varsaysak da tek tükte olsa 400.000 TL’ye kadar çıktığı görülmektedir.
Ekstralar:
Tabi ki sevilen ve prestij sahibi bir oyuncuysa sponsorluk ve sosyal medyadaki reklam gelirleri üzerinden bu kazançlar rahatlıkla artabilir. Bu yüzden bunlar hesaplamalarda kazanca dahil edilmemiştir.
Nasıl E-Sporcu Olunur?
“Esporcular ne kadar kazanıyor?” sorusunu geçtiğimize göre gelelim bir diğer can alıcı soruya… İyi hoş bu adamlar bu kadar kazanıyor da ne yaptılar da kazanıyorlar nasıl E-sporcu oldular?
Profesyonel E-Sporcuların birçoğunun bilgisayar oyunları üzerine temellendirdikleri kariyerlerinin başlangıcı 14-15 yaşlarına dayanıyor. Bu şekilde genç yaşlarda başlamanın yanında her güzel şeyin olduğu gibi bununda bir sonu var. Ve birçok profesyonel oyuncu kariyerini 25 yaşından önce sona erdirerek E-Spor camiasına veda ediyor. Fakat tabi ki bahsi geçen 25 yaş E-Spor oyuncuları için bir üst yaş sınırı değildir ve her yaştan bilgisayar oyunu meraklısı E-Spor karşılaşmalarına katılabilir.
Her ne kadar çoğu sporcu ve kuruluş E-Spor’un bir spor dalı olduğunu kabul etmese de E-Sporcu olmanın gerçek manada bir sporcu olmaktan pek farkı yoktur. Profesyonel bir oyuncu olabilmek için oynayacağınız oyunun mekaniklerini iyice kavramış olmanız gerekiyor; buda oldukça pratik, emek ve yetenek gerektiren bir şey. Bunların yanında parmakların tombulluğundan kas gruplarının yavaşlığına kadar fare ve klavye kombinasyonunun son derece kusursuz olması gerekir aksi durumda bir saliselik skillshot gecikmeleri yada hareket gecikmesi nedeniyle çok sayıda maç kaybedildiği de aşikar. Peki bunlar nasıl olacak? Profesyoneller nasıl bir yol izliyor?Birçok E-Spor oyuncusunun kariyeri için takip ettiği basamakları sizin için sıraladık, işte şu şekildedir;
- Oyununuzu seçin..
- Motivasyonunuzu sağlayın.
- Düzenli olarak pratik yapın.
- Sürekli olarak kendinizi geliştirmeye odaklanın.
- Kendinize ve ekipmanlara yatırım yapın.
- Topluluklara katılın.
- Kendinize uygun bir takım bulun.
Bu adımları tamamlarken tabi ki profesyonel oyuncu lisansınızı da almayı unutmamanız gerekir. Profesyonel turnuvalara katılmak isteyen oyunculara T.C Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından 2014 yılından bu yana ücretsiz olarak E-Sporcu lisansı verilmektedir. Peki bu lisanslar ne şekilde verilmektedir dediğinizi duyar gibiyim…
E-Sporcu lisansı almak için;
- T.C Kimlik Numarası Beyanı
- Sağlık Raporu
- Kendiniz Tarafından Doldurulmuş Tescil Fişi
- 2 Adet Vesikalık Fotoğraf
Hazırlamanız yeterli olacaktır. Sonrasında gerekli belgelerle Gençlik ve Spor Bakanlığına başvurunuzu yaparak e-Sporcu lisansını alabilirsiniz.
E-sporcu olmak isteyen tüm dostlarıma bu yolda bol şans…