Anonim Şirket Nedir? Anonim Şirket’in Özellikleri Nelerdir?

Yeni bir Şirket kurmayı ya da mevcut şirketlerini büyütmeyi amaçlayanların kafalarındaki problemlerden biri, şirket çeşitlerinin ne anlama geldiği ile ilgili olmaktadır. Bu şirketlerden bir tanesi de anonim şirkettir. Bu şirket çeşidinin ne olduğu ve koşulları ile sorumlulukları, meraklılarının kafalarını kurcalayan problemlerin başında gelmektedir. Peki, anonim şirket nedir? Özelikleri nelerdir? İşte bütün detaylar.

İçindekiler

Anonim Şirket Nedir?

anonim şirket nedir

Genel itibariyle anonim şirketler sermaye şirketi özelliklerini taşımanın yanı sıra büyük hedeflerin yerine getirilmesi maksadıyla kurulmuş olan, bütün ekonomik çalışmalarda bulunabilen kurullar ile çoğunluk esası ile yönetimini gerçekleştirilen, tahvil ve hisse senedi gibi menkul kıymet üretimini de gerçekleştirebilen bir şirket çeşidi olarak karşımıza çıkmaktadır. Türk Ticaret Kanunu maddelerine göre; bir unvanı bulunan, esas sermayesi belli ve paylara bölünmüş olan, borçlarından dolayı sadece malvarlığı ile ortaklarının sorumlu tutulduğu, taahhüt edilmiş olunan sermaye payı ile sınırlı bulunan firmalara anonim şirket adı verilir.

Anonim Şirket Kriterleri Nelerdir?

  • Sona erme ilkesi ile yönetim biçimini benimser.
  • Devletin ilgilenme yetkisi bulunur.
  • Kuruluş, işleyiş ile ilgili kriterleri vardır.
  • Teknik kadrolar aracılığı ile dışarıdan yönetme ilkesi kriterlerine göre yönetilir.
  • Mal varlığının korunması ilkesi ile çoğunluk ilkesi gibi kriterler, anonim şirketlerin vazgeçilmezleri arasında bulunmaktadır.

Anonim Şirketlerin Özellikleri Nelerdir?

anonim şirket kriterleri

Anonim şirket kurulumunu gerçekleştirmek isteyen birey ya da ortakların kanun aracılığı ile belirtilmiş olan çeşitli kurallara uymaları gerekir. Sınırları kanunlar tarafından çizilmiş olan anonim şirketlerin özellikleri aşağıda sıralanmıştır;

  • Anonim şirketler, tüzel kişinin bir ticaret erbabı olması açısından bir Ticaret unvanı altında kurulumunu gerçekleştirilmeli ve bu unvanı Ticaret sicilinde tescil ettirmelidir.
  • Anonim şirketler, kanun tarafından uygulanmasında herhangi bir sakınca görülmemiş olan bütün ticari ve iktisadi faktörlerin gerçekleşmesini İlke edinmek açısından kurulabilir. Bu nedenle ana sözleşme metninde şirketin kurulma amacına ilişkin konunun çok açık bir şekilde belirtilmesi gerekir.
  • Anonim şirketler, aynı zamanda bir sermaye şirketi özelliği de taşıdığı için Ticaret unvanı da faaliyet konusu ile ilgili olmalıdır. Anonim Şirketi ibaresinin kısaltılmışı biçimi AŞ’dir.
  • Anonim şirket esas sermayesi 50.000 TL den ve kayıtlı sermaye uygulamasını benimsemiş bulunan halka açık olmayan anonim şirketlerde başlangıç sermayesi genel itibarıyla 100.000 TL’den aşağı olmamalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir